Skip to main content

INZULINREZISZTENCIA

Torna | Mozgás | Életmód

Inzulinrezisztencia étrend

A 160 gramm szénhidrát tartalmú inzulinrezisztencia diétába beilleszthető zöldségek🌱és gyümölcsök 🍏 Inzulinrezisztencia étrendhez segítség a természet tárházából!  

Rost, vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva a zöldségek és gyümölcsök nem csak egészségesek, hanem kedvező élettani hatással bírnak a vércukorszintre, ezáltal könnyedén beilleszthetők az inzulinrezisztens étrendbe. Milyen szempontok alapján válasszunk IR-esként a vásárláskor?
Érdemes olyan zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni-fogyasztani, amelyek nem csak egészségesek, hanem kevés szénhidrátot tartalmaznak.

🍅Inzulinrezisztencia és a zöldségek!

A rostos zöldségek a lassan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak. Telítenek, később leszünk éhesek tőlük és igen kedvezően hatnak a vércukorszintre. Reggelire, ebédre és vacsorára, tízóraira és uzsonnára is fogyaszthatjuk IR-esként őket.


Melyek az inzulinrezisztencia diétában "korlátlanul" ehető zöldségfélék? (CH tartalom számolása nélkül)

Ezekből inzulinreziztensként is kedvedre válogathatsz, hiszen 5 gramm szénhidrátot tartalmaznak 10 dkg-ban, így ezeknek a zöldségeknek nem számoljuk bele a szénhidráttartalmát a napi 160 grammnyi CH mennyiségbe, amennyiben 10 dkg alatt fogyasztjuk őket.

-Brokkoli
-Cukkíni
-Fejes saláta, jégsaláta, kínai kel
-Gomba
-Kelkáposzta
-Karfiol
-Paprika
-Paradicsom
-Paraj

-Retek: jégcsap, fekete és hónapos retek
-Uborka
-Zeller

Salátaként nyersen vagy kicsit párolva iktassuk be többször is az inzulinrezisztens étkezésbe ezeket a zöldségeket.

+ tipp: IR-es reggeli: teljes kiörlésű kenyér mellé sok zöldségfélét pakoljunk a tányérra: paprika, paradicsom, retek, uborka.

A többi zöldséggel számolnunk kell, amelyeknek 5 gramm feletti a CH tartalma (10 dkg-ban): pl.: vöröshagyma, sárgarépa, zöldborsó, burgonya, karalábé, szárazhüvelyesek.
+ tipp: IR-es reggeli: kenyérféle helyett zöldségfélékből is összeválogathatod a reggelidet, jó minőségű fehérjével kiegészítve



zöldség és gyümölcs alacsony szénhidrát tartalommal

Inzulinrezisztencia étrend és a gyümölcsök!

🍓 A gyümölcsök a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, ezért akkor együnk gyümölcsöket, amikor gyors felszívódású szénhidrátokat ehetünk. IR-esként érdemes a kevesebb szénhidrátot tartalmazó gyümölcsökből válogatni.

Íme egy lista a legkevesebb szénhidráttartalomtól indulva!

10 dkg / CH tartalom:

-Citrom: 2
-Lime: 3
-Eper: 5
-Málna: 6

-Grapefruit: 7
-Alma: 7
-Áfonya: 8

-Narancs: 9
-Birsalma: 9
-Meggy: 10

-Mandarin:10
-Kajszibarack: 10

-Kivi: 11
-Ananász: 12
-Körte: 12
-Szilva: 13
-Cseresznye: 14


Tél: citrom, lime, grapefruit, narancs, kivi
🍋 A citrusfélék a lista legelején állnak. Amellett, hogy alacsony a szénhidráttartalmuk, finomak és egészségesek is egyben. Sok C vitamin, rost, flavonoid és ásványi anyag van bennük, mellyel támogatod immunrendszered kiegyensúlyozott működését is.


Tavaszi gyümölcsök: az eper 10 dkg-jában csak 5 gramm CH van, a meggy 10 gramm-ot, a bogyós gyümölcsök, piros ribizli, szeder csak 6 gramm szénhidrátot tartalmaznak
.

🍂 Őszi itthon termő gyümölcsök: alma, körte, szilva, dió, birsalma

Nagyon nem mindegy mit és mennyit eszünk és hogyan mozgunk a többnyira ülő életmódunk és a vércukor problémánk mellett? Ha szeretnéd megelőzni a cukorbetegséget és hatékony étkezést és tornát keresel az egyéni panaszaidra és egészségügyi szakembertől tanulnál, akkor itt a lehetőség, segítek:
konzultálj velem!

Szeretnéd a legjobb formád elérni? Még nem késő, csatlakozz a limitált létszámú  IR tréning programhoz 💯🔑👙💌🧘‍♀️🏃‍♀️🍓 🍏📔